Na urologickom oddelení bojnickej nemocnice pribudli nové prístroje

29.07.2012 Prievidza

Bojnice 29. júla (TASR) - Na urologickom oddelení Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach pribudli nové, moderné zdravotnícke prístroje. Vďaka nim bude možné včas diagnostikovať, liečiť a zmierniť následky onemocnení, ktoré sú častou príčinou dlhodobej práceneschopnosti alebo invalidity. Flexibilný cytoskop a endoskopický resekčný prístroj zakúpili aj vďaka finančnému príspevku od spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza (HBP).

Urologické oddelenie má nadregionálnu pôsobnosť, so spádom pre 200.000 obyvateľov. Vzhľadom na demografický vývoj populácie a zvyšovanie priemerného veku je čoraz viac pacientov postihnutých ochoreniami obličiek, močového mechúra a močových ciest. Nádory močového mechúra patria do skupiny ochorení, kde včasná diagnostika a liečba môžu výrazne znížiť úmrtnosť a pri skorej liečbe pozitívne ovplyvniť kvalitu života pacientov.

Základom diagnostiky je cytoskopické vyšetrenie. Ročne ho absolvuje viac ako 400 pacientov. Vyšetrenie klasickou metódou, tzv. neohybným cytoskopom, je pre mužov značne nepríjemné a bolestivé. Nový prístroj flexibilný cytoskop umožňuje výrazné zlepšenie komfortu pre vyšetrovaného pacienta a vďaka svojim vlastnostiam zvyšuje aj kvalitu odborného vyšetrenia.

Na modernú operačnú liečbu bude slúžiť zariadenie na endoskopickú resekciu nádorov močového mechúra a prostaty. Umožní podstatne skrátiť dobu hospitalizácie, znižuje riziko komplikácií, zlepšuje pooperačný komfort a následnú kvalitu života pacienta.

TASR informovala Adriana Siváková, tlačová hovorkyňa HBP.
 

Vyberte región